User description

Antidepressiva läkemedel är vanligtvis förskrivna, FDA-godkända läkemedel som används för att behandla depression, ångest och andra relaterade psykiska störningar.

Även om antidepressiva medel kan vara effektiva vid behandling av dessa tillstånd, kan de också orsaka en rad biverkningar, inklusive viktminskning.

I den här artikeln kommer jag att beskriva vad antidepressiva är, deras effekt på vikten och vilka antidepressiva som är kända för att orsaka viktökning eller viktminskning.

Slutligen ska jag förklara om antidepressiva någonsin har skrivits ut specifikt för viktminskning och om du säkert kan förhindra viktminskning på grund av antidepressiva medel.



Vad är antidepressiva medel?
Över 264 miljoner människor världen över lever med depression och uppskattningsvis 40 miljoner människor i USA upplever ett ångestsyndrom under ett givet år.

Tack och lov kan både ångest och depression behandlas med antidepressiva medel, kognitiv beteendeterapi eller en kombination av behandlingsmetoder.

Antidepressiva medel är en populär receptbelagd behandling för flera psykiska tillstånd, inklusive:

Major depressiv sjukdom (MDD)
Tvångssyndrom (OCD)
Panikångest
Premenstruell dysforisk störning (PMDD)
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD)
Social ångestsyndrom (SAD)
De flesta antidepressiva medel verkar genom att påverka kemikalier i hjärnan som kallas neurotransmittorer, inklusive serotonin, noradrenalin och dopamin.

Det finns fem huvudklasser av antidepressiva medel som påverkar dessa signalsubstanser på olika sätt:

Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI): SSRI är ofta den förstahandsbehandling som läkare ordinerar för depression och ångest. SSRI-läkemedel orsakar i allmänhet färre biverkningar och är mindre benägna att orsaka problem vid högre terapeutiska doser än andra typer av antidepressiva medel. Som antyds av deras namn, verkar SSRI genom att öka aktiviteten av kemikalien serotonin i hjärnan. Exempel på SSRI-läkemedel inkluderar sertralin (Zoloft), fluoxetin (Prozac), paroxetin (Paxil), fluvoxamin (Luvox), citalopram (Celexa), escitalopram (Lexapro) och vilazodon (Viibryd).
Serotonin- och noradrenalinåterupptagshämmare (SNRI): SNRIs verkar genom att blockera återabsorptionen av signalsubstanserna serotonin och noradrenalin i hjärnan. Exempel på SNRI-läkemedel är duloxetin (Cymbalta), venlafaxin (Effexor XR), desvenlafaxin (Pristiq) och levomilnacipran (Fetzima).
Tricykliska antidepressiva medel: Tricykliska antidepressiva medel kan orsaka fler biverkningar än SSRI eller SNRI. Av denna anledning kommer läkare i allmänhet att förskriva tricykliska antidepressiva medel endast om tidigare ordinationer av SSRI eller SNRI inte har förbättrat symtomen, eller för specifika symtom för vilka de är kända för att vara effektivare. Exempel på tricykliska antidepressiva medel inkluderar imipramin (Tofranil), nortriptylin (Pamelor), amitriptylin, doxepin och desipramin (Norpramin).
Monoaminoxidashämmare (MAO-hämmare): Liksom tricykliska antidepressiva medel, ordineras MAO-hämmare i allmänhet endast om andra mediciner inte har fungerat. MAO-hämmare kan ha allvarliga biverkningar och måste stödjas av en strikt diet, aripiprazole 15mg billig eftersom interaktioner med vissa livsmedel – inklusive vissa ostar, pickles och viner – kan vara farliga eller till och med dödliga. MAO-hämmare kan inte kombineras med SSRI. Exempel på MAO-hämmare inkluderar tranylcypromin (Parnate), fenelzin (Nardil) och isokarboxazid (Marplan).
Atypiska antidepressiva medel: Antidepressiva medel som inte passar in i de andra fyra klasserna av läkemedel grupperas i denna kategori. Några vanliga exempel på atypiska antidepressiva medel inkluderar trazodon, mirtazapin (Remeron), vortioxetin (Trintellix) och bupropion (Wellbutrin SR, Wellbutrin XL).
Om du ordineras ett antidepressivt läkemedel, se till att ta det endast enligt anvisningar från din läkare.

Ta inte en annan dos än vad som ordinerats och ta den inte under en längre eller kortare tid än vad din läkare rekommenderar.

När du har ordinerats ett antidepressivt läkemedel, tänk på att det kan ta två till åtta veckor innan medicinen börjar verka.

Vissa milda biverkningar kan uppstå inom de första två veckorna efter att medicineringen påbörjats, men många kommer att försvinna efter det.

Kan antidepressiva läkemedel orsaka viktminskning?
De flesta antidepressiva mediciner är vanligare förknippade med viktökning, men det finns tre som har kopplats till viktminskning:

Bupropion (Wellbutrin)
Fluoxetin (Prozac)
Duloxetin (Cymbalta)
Studier av effekten av fluoxetin (Prozac) på vikten är varierande, med endast vissa personer som upplever viktminskning. Och även om det kan orsaka viktminskning på kort sikt, men efter sex månader eller längre kan det leda till en viktökning.

På samma sätt är forskningen om effekten av duloxetin (Cymbalta) på viktminskning oklar. Duloxetin kan minska aptiten, vilket kan leda till viktminskning hos vissa personer. Men forskning har ännu inte visat ett övertygande och konsekvent samband mellan duloxetin (Cymbalta) och viktminskning.

Av dessa tre mediciner är bupropion (Wellbutrin) den mest konsekvent förknippade med viktminskning.

Flera studier, inklusive en metaanalys från 2019 av 27 studier, fann att bupropion (Wellbutrin) var det enda vanligaste antidepressiva medlet i samband med viktminskning.

analysen orsakade alla antidepressiva medel en genomsnittlig ökning av kroppsvikten på 5 %, förutom bupropion (Wellbutrin).

Bupropion (Wellbutrin), ett atypiskt antidepressivt medel, verkar genom att förändra hjärnkemikalierna noradrenalin och dopamin.

Förutom att det är det enda antidepressiva medlet som konsekvent förknippas med viktminskning, är det också associerat med färre sexuella biverkningar och sexuell dysfunktion än SSRI och SNRI.

If you beloved this post and you would like to obtain additional data concerning nortriptyline 25mg kupong kindly visit the webpage.